El passat dijous 9 de juliol es va celebrar, una nova edició de la Nit de la Il·lustració, en el marc del Festival Sota la Palmera, organitzat per la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona. Aquesta vegada, però, condicionats per la situació sanitària, la vetllada va tenir lloc, excepcionalment, de manera telemàtica.

Aquest acte, que vol donar suport a la creació artística i oferir visibilitat als il·lustradors locals, va comptar amb la participació de Mar Sendra, Pere Graner, Julio Aliau i Alicia Caboblanco, tots ells integrants de l’Associació d’Il·lustradores de Tarragona. Val a dir, a més a més, que els tres darrers han estat protagonistes de la iniciativa de l’Il·lustrador Convidat, que des de Tarragona Cultura es promou per difondre la tasca dels professionals de la il·lustració de la ciutat. Tots plegats van rebre un encàrrec concret, un repte que en qüestió de minuts havien d’il·lustrar. Un desafiament en el qual van demostrar la seva creativitat i els seus coneixements de l’ofici.

El primer repte de la nit el va plantejar l’escriptor i editor Joan Rioné, responsable de Piscina. Un petit oceà, qui va llegir a Graner un conte de Pere Calders, de l’obra Cròniques de la veritat oculta, en el qual es parla d’un teatre extraordinari, el Teatre Caramar. El segon repte va anar a càrrec de la ballarina Raquel Méndez, qui va demanar a Sendra que reflectís les “ànsies d’expressar-se” d’un ballarí confinat. Per últim, les talleristes de l’Aula i Casal de Fotografia i Cinema de l’Espai Jove Kesse, Anna Fonoll i Eva Vallès, van plantejar a Aliau i Caboblanco il·lustracions relacionades amb Georges Méliès i les selfies com a retrats amb intencionalitat pública en els quals ens emmascarem.

Un cop conegudes totes les propostes, els il·lustradors es van posar mans a la feina. Tot i no poder veure’ls treballar in situ, el format digital va permetre seguir, també, per streaming, les creacions dels diferents il·lustradors. D’aquesta manera, els espectadors van tenir ocasió d’endinsar-se en els processos creatius d’aquests artistes, que anaven explicaven allò que feien i, sobretot, per què ho feien. Les ganes de participar activament del públic es van reflectir en l’apartat de comentaris, on la gent va plantejar preguntes als protagonistes de l’acte, com per exemple què els va impulsar a dedicar-se a la il·lustració. 

La festa va cloure amb les quatre obres enllestides, i amb un diàleg breu entre els il·lustradors i els qui els havien fet l’encàrrec. En aquest intercanvi de paraules es va palesar la riquesa de les interpretacions dels artistes, així com de la mirada del públic que rep les obres. Novament, la Nit de la Il·lustració va ser un motor de la creativitat i una mostra del talent que tenim, en aquest àmbit, a la nostra ciutat.

 

Text: Enric Garcia Jardí

Fotografies: Cedides