La festa dels Reis Mags té un origen molt antic i la seva celebració al llarg del temps s’ha manifestat de formes molt diverses. A Tarragona, al llarg del segle XIX, aquesta celebració es va anar consolidant i arrelant entre la població, fins que a l’any 1910, Santiago Vallvé, regidor de l’Ajuntament de la ciutat, proposà crear una Cavalcada dels Reis Mags que recorregués els carrers de Tarragona i omplís de màgia els cors del nens i nenes.

El dia 1 de gener, Santiago Vallvé reunia al local de la Lliga Regionalista els següents senyors: Carles Castellarnau, Francesc Sugrañes (impressor), Joan Solé Granell, Salvador Ventosa, Àngel Rabadà, Josep M. Pujol (arquitecte), Josep Gols (músic), Pau Ricomà (músic), Bernabé Martí (publicista), Joan Molas (professor de dibuix), Salvador Ripoll Tusquelles (arquitecte) i Àngel Bru. Sobre la taula els hi va deixar la proposta d’organitzar una Cavalcada de Reis, que havia d’estar a punt per quatre dies més tard. Els convocats van rebre dita proposta amb molt d’entusiasme, entusiasme que es va transformà en la creació, aquell mateix dia, de la Comissió Pro-Reis Mags d’Orient de la Cavalcada de Reis de la ciutat de Tarragona, integrada pels membres anteriorment citats.


Notícia publicada al diari La Cruz. Diario Catòlico, 05.01.1910 p.2 BHMT

Davant la manca de temps, i per tal de poder agilitzar les coses, es van dividir les tasques. Rabadà, Pujol, i Vallvé s’encarregarien de cercar l’ajut moral i material de les corporacions municipals i provincials, que ràpidament s’avenien a participar-hi. L’Ajuntament aportà 200 pessetes, al igual que la Diputació. També es comptà amb donatius de particulars, aquests últims, es van fer en forma de diners o bé de joguines. Josep M. Pujol demanaria als bombers, a la brigada d’obres i als contractistes de transport la seva participació activa. Carles Castellarnau, Francesc Sugrañes i Vallvé llogarien els vestuaris luxosos dels Reis i altres ornaments necessaris; Salvador Ripoll guarniria les carrosses; Josep Gols i Pau Ricomà cercarien i contractarien els músics. Bernabé Martí en faria la difusió. Granell adquiriria les joguines necessàries per als asilats, i per últim, Vallvé s’encarregaria, també, de fer la contractació de personal.

En el Diario de Tarragona del 4 de gener de 1910 es publicava: «(…) el miércoles se anunciará por medio de pregón la llegada de los Reyes Magos. La comitiva se organizará en los bajos de las oficinas del Ayuntamiento y saldrá el día de Reyes por la mañana, formando parte de la misma briosos corceles seguidos de carros repletos de juguetes que serán entregados a los niños de la Casa provincial de Beneficencia».

L’endemà, 5 de gener, a unes hores prèvies a l’esdeveniment, el Diario de Tarragona avançava uns quants detalls més: «(…) harán su entrada en la Ciudad a las 6 de la tarde, en cuya hora se reunirán en los bajos de las Casas Consistoriales, de donde partirá la cabalgata, compuesta de los Reyes (…) con sus pajes y servidumbre, seguidos de una música y varios carreteles conduciendo juguetes.»

Pel que fa al recorregut, aquest s’havia de fer a la llum de les torxes per: «plaza de la Fuente, Portalet, rambles de San Carlos y San Juan, calle de la Unión, dando la vuelta por la plaza de Prim, calles Martí Ardeña, Méndez Núñez, San Agustín, subida de la Pescadería, calles Nao, Mayor, Mercería, Merced y salida por el portal de San Antonio, desde donde se dirigirán a la Casa de Beneficencia para hacer la entrega de juguetes a los niños asilados.»


Crònica de la cavalcada publicada al diari La Cruz. Diario Catòlico, 06.01.1910 p.2 BHMT

El mateix dia 6 de gener, el Diario de Tarragona en feia la valoració en la crònica extensa que publicà amb aquestes paraules: «La cabalgata representando los Reyes Magos y su séquito (…) resultó anoche un espectáculo brillante y altamente atractivo.

Abrieron la marcha dos heraldos con dalmáticas de rojo carmesí, montados en enjaezadas cabalgaduras (…). Seguían después los reyes Melchor, Gaspar y Baltasar, montados en Caballos (…) con sus correspondientes pajes y soldados romanos que figuraban en la cabalgata a guisa de escolta de honor que custodiaban los regios personajes y los miles de juguetes (…).

Alumbraban el benéfico espectáculo 24 bomberos con hachas de cera, cerrando el cortejo una banda militar que interpretaba alegres pasa calles. La banda militar de cornetes y tambors, que acompanyà a la comitiva reial, era la de la caserna de Sant Agustí.

La cabalgata recorrió las vías más céntricas (…), agolpándose a su paso inmenso gentío que celebraba la feliz idea (…).

 La crònica acaba descrivint la joia dels infants i expressant un desig: «Imposible describir el asombro y alegría que experimentaron aquellos desvalidos niños ante tan brillante espectáculo y con la esperanza de poder alcanzar alguno de los muchos juguetes que anhelosamente contemplaban. (…) Ojalá tan humanitaria fiesta arraigue en nuestras costumbres y se convierta en tradicional.»

El 5 de gener de 1910 va ser la primera vegada que la cavalcada dels Reis Mags sortia pels carrers de Tarragona, deixant embadalits a tots els infants. I el que aquell any fou una quimera a contrarellotge d’un grup de visionaris, s’acabà convertint en una tradició celebrada i esperada pels més petits i petites de la casa. La tarda d’aquest proper 5 de gener, 112 anys després, els ulls dels nens i nenes tornaran a brillar mentre veuen passar als Reis Mags d’Orient pels carrers de la ciutat. Aniran a dormir d’hora i deixaran una mica de menjar i beure per les seves Majestats i els camells. Posaran les sabates a la porta, a la finestra o als balcons perquè els Reis hi deixin els regals i l’endemà es llevaran ben d’hora per poder comprovar que, una vegada més, la màgia s’ha fet realitat.

Text: Montse Sans (Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona)

Imatges: Lluís Soler i BHMT.