El passat dissabte, 20 de gener, l’Arxiu Històric de Tarragona i el Festival Internacional de Fotografia SCAN van fer la presentació de la primera Residència de Creació i Investigació que porten a terme de forma conjunta. Es tracta d’una unió de forces en forma de beca de residència, a través de la qual i per espai d’una setmana, una sèrie d’artistes han creat els seus treballs, a mig camí entre algunes de les fotografies pertanyents a l’Arxiu i la seva proposta artística.

1984, l’any de l’Scan(er)

Fent una clara referència al famós llibre de George Orwell, Cris Bartual i Jorge Alamar van presentar al públic el seu treball, 1984, un facsímil desplegable en el qual es pot veure el seu treball d’investigació sobre les fotografies de Tarragona. Jorge Alamar comentava que “vam fer una primera tria de material fotogràfic de l’any 1984, que és l’any en el qual es va presentar l’escàner com a element perifèric dels PC d’aquells anys. Les fotografies són de caràcter institucional, a les quals hem volgut afegir altres elements de fotografies escanejades, per canviar-les completament”. En la mateixa línia, Cris Bartual aclaria que “jo acostumo a treballar amb l’escàner. Aleshores, la feina més important va ser fer un buidatge de les fotografies que volíem utilitzar i quedar-nos amb les 10 que presentem”.

El suport de presentació de 1984 és un facsímil desplegable en el qual, de forma panoràmica, es pot veure l’essència del treball d’aquests dos artistes, que ja han treballat junts en altres projectes amb anterioritat.

Imatge de l’obra de Cris Bartual i Jorge Alamar

El segon treball artístic que combina la fotografia amb altres arts és el de Tatiana Donoso, sota el nom de Per tornar només tinc la tendresa. En aquesta ocasió l’artista establerta a Barcelona va escollir imatges sobre el barraquisme a Tarragona, un tipus de construccions molt precàries que l’Ajuntament va acabar enderrocant a finals dels anys vuitanta del segle passat. Ara bé, tota una generació de barraquistes va conèixer aquesta forma de viure i la seva vida quotidiana ha quedat registrada en les fotografies que són, al capdavall, documents que expliquen la veritat.

El treball de Tatiana Donoso ha consistit a reinterpretar una selecció d’imatges sobre el barraquisme a Tarragona, portant la fotografia en blanc i negre a un altre nivell en incorporar l’antiga tècnica del brodat amb fils de colors. Tatiana Donoso afirma que “he de tenir molt clar on clavo l’agulla, perquè faig una perforació sobre el paper de foto que ja no es pot canviar ni arreglar. Així i tot, el brodat ofereix una nova visió de les circumstàncies que van viure aquestes persones a les barraques, i que estan registrades en més de 400 fitxes, que a banda del fil i l’agulla, és el material amb el qual he treballat”.

L’exposició de Tatiana Donoso està oberta al públic de dilluns a divendres a les dependències a l’Arxiu (Magatzem 2 de l’Espai Tabacalera) de 8 a 15  h.

La cruïlla entre la història i la creativitat visual

L’Arxiu Municipal de Tarragona i el Festival Internacional de Fotografia SCAN han donat vida a aquesta col·laboració inèdita fins ara, que fusiona l’art contemporani amb el llegat històric en forma d’imatges, de les quals, segons el director Joaquim Nolla, “a l’arxiu disposem de més de tres milions de fotografies de Tarragona. Les més antigues provenen de negatius de vidre i les més modernes ja estan digitalitzades”.

Imatge del treball de Tatiana Donoso

L’Arxiu, ubicat al Magatzem 2 de la Tabacalera, està, segons deia el seu director Joaquim Nolla, “obert a tothom. La seva funció és la de classificació, estudi i salvaguarda de la documentació, però també la de donar la possibilitat a la ciutadania d’acostar-se a aquest espai singular i fer-ne ús, com han fet ara aquests artistes”.

La beca ha servit per convidar aquests artistes a submergir-se en el vast tresor visual de l’arxiu històric de la ciutat i reinterpretar alguns dels seus elements fotogràfics a través de la lent de la contemporaneïtat, aportant un enfocament diferent de les imatges de la vida quotidiana.

Col·laboració amb perspectives de futur

La col·laboració entre SCAN i l’Arxiu ha nascut amb unes perspectives de futur que s’intueixen cada cop més sòlides i duradores. De moment el punt d’arrencada ja està fet i en aquest cas, la cooperació s’ha erigit en un catalitzador per difondre imatges del passat a la vista de la creativitat contemporània. I ara, les obres d’aquests artistes formen part del legat cultural de Tarragona.

A través de les lents de l’escàner i l’agulla de brodar, aquests artistes exposen davant el públic la riquesa visual de Tarragona. I al mateix temps, el públic podem presenciar com la creativitat contemporània, tan deslligada dels convencionalismes i sempre oberta a possibilitats inaudites, crea un vehicle autèntic per preservar la història, fins i tot la més recent, desenvolupada en escenaris i protagonitzada per personatges, que la memòria replega enmig de capes i capes de veritat. Caldrà anar seguint les següents fases d’aquesta sorprenent unió entre SCAN i l’Arxiu Municipal de Tarragona.

Text: Roser Pros

Imatges: Alejandro Navarro