BlocCultura popular

“No em perdo mai la Baixada de l’Àliga ni Dames i Vells”

Jordi Gil, periodista i triatleta, és el Tuitaire Convidat de Santa Tecla
14/09/2015

Jordi Gil és periodista, triatleta i, tal com ell diu, un “malalt de teatre”. Reporter de TV3, actualment presenta l’InfoK, l’informatiu per a nens del Canal Super3. Ell és el Tuitaire Convidat d’aquestes festes de Santa Tecla, de manera que des d’avui i fins al dia 24 ens guiarà, a través del Twitter de Tarragona Cultura, per la “seva” festa i podrem saber com es prepara per viure-la. Distingireu les seves piulades de les institucionals perquè aniran signades amb les sigles JG.

Tot i que és un tarragoní molt popular, li hem volgut fer una petita enquesta per conèixe’l millor i per saber de què ens parlarà aquests dies…

On i quan vas néixer? Vaig néixer a Tarragona el 7 de maig de 1977 (a la Monegal per ser més exactes).

Què és el que més t’agrada de Tarragona? M’agraden el mar i les platges, passejar per la Part Alta, anar a fer el vermut i gaudir de Santa Tecla (i Sant Magí, és clar).

Quan vénen amics teus a visitar la ciutat, en quins llocs els acostumes a portar i què els n’expliques? És obligat portar-los a veure el nostre passat romà i explicar-los com era la Tàrraco de l’època. A banda d’això, els recomano que es perdin pels carrers de la Part Alta i que vagin a gaudir del mar. Hi ha temps per tot! Ah! i que tastin les gambes i les sardines!

Com diries que som els tarragonins? Ui! Pregunta trampa! Som molt bona gent! Hehehe! Jo m’hi sento molt a gust a la ciutat, tot i que ens falta una mica més de marxa i atreviment.

Ets un incondicional de Santa Tecla? Ets d’aquells que no et perds mai les festes o bé més aviat esculls actes concrets i puntuals? Molt incondicional! No puc gaudir de totes les festes perquè no tinc la feina a Tarragona, però vinc tots els dies que puc. I si cal dormir poc, es fa.

Quins actes són per a tu els que millor la defineixen? A banda dels més tradicionals (el Seguici, el Correfoc i els concerts i les revetlles), jo no em perdo mai la Baixada de l’Àliga i Dames i Vells. Amb la Baixada crec que hem guanyat una celebració festiva i de carrer (com a d’altres festes majors catalanes) i amb els versots bruts deixem clar que hem de saber riure de tot i de tothom, començant per nosaltres mateixos.

Recordes alguna anècdota divertida o emocionant que t’hagi passat algun any durant les festes? Una altra pregunta trampa! Hehehe! Les festes donen molt de joc, però a vegades et posen molt complicat poder arribar fins a casa, sobretot si vius a la Part Alta. Alguna vegada he hagut de fer temps, fent una cervesa o anant a córrer, abans de poder obrir la porta de l’escala.

Sovint has estat involucrat en la cultura de la ciutat. Com creus que estem culturalment parlant respecte d’altres ciutats? En què destaquem? Som una ciutat culturalment molt activa. Jo que sóc molt amant del teatre celebro enormement la reobertura del Teatre Tarragona (tot i que jo sóc més de sales petites). Ara bé, crec que ens manca creure’ns una mica més que tenim potencial per arribar mes lluny.

Actualment està presentant l’Info K. Com s’expliquen les notícies i l’actualitat als més joves i als petits? És diferent que d’explicar-les als adults? Per què? Treballar a l’InfoK és un luxe i un privilegi. La nostra feina no és gens fàcil perquè hem de trobar les paraules adients per explicar fets complexos als nens, tot i que el camí per aconseguir-ho és divertit. A l’InfoK cal tenir molt clar que no podem donar res per sabut (error que normalment cometem tots els periodistes) i que cal saber molt bé de què es parla per poder-ho explicar d’una manera més senzilla.

Què és el que més interessa a la joventut avui dia del món que vivim? En què es fixen més els petits? Els nens són uns grans amants de la natura i els animals, de tots els tipus de tecnologies, de l’espai i de la música i el que els distreu. El repte és intercalar aquesta mena de temes amb la resta de notícies que passen al nostre voltant.

Diries que els nous hàbits tecnològics els han canviat la manera d’entendre i de veure el món? Molt! I més que els canviaran. El consum de televisió ha mutat, sobretot en els nens. Les aplicacions per veure els seus programes preferits a Internet és l’opció número 1. Per hàbits o per horaris molts de nens veuen la tele al mòbil i a la tauleta dels seus pares.

Ets triatleta i has aconseguit reptes importants… La teva passió per l’esport et ve de petit? Sempre he fet esport i sempre he sigut molt esportista. A banda de jugar a futbol a totes hores, als 6 anys vaig començar a fer natació i als 9, bàsquet. La natació va acabar als 14 i el bàsquet als 30. I com no sé estar-me quiet, des de fa 7 anys que corro curses i faig triatlons. No sé entendre la vida sense l’esport i l’exercici físic.

Quina és la competició més difícil en què has participat? En tens alguna a la vista properament? Les darreres tres temporades he participat (i acabat) a tres triatlons distància Ironman (nedar 3,8 km, fer-ne 180 en bici i córrer una marató). Vaig fer la primera a Lanzarote l’any 2013, la segona a Frankfurt l’any passat i una tercera a Zurich aquest estiu. Amb vista a l’any vinent ja veurem a quina m’apunto… perquè sempre dic que no en faré més, però després no puc evitar engrescar-me de nou.

Participaràs en alguna activitat esportiva durant aquestes festes de Santa Tecla? I tant! Participaré a les 24 hores del Tarraco i a la Peonada. I en algun moment o altre m’escaparé a córrer per la platja o fins al far.

Ens pots avançar una mica què ens explicaràs en les teves piulades aquests dies? Sobretot m’agradaria recomanar coses que crec que la gent no s’hauria de perdre. Però a banda d’això, també m’agradaria explicar la festa des de dins, vivint-la i transmetent-ne la passió. Amb els meus tuits i les super fotos del Dani Seró crec que es pot aconseguir.2 Comentaris

  1. Pepi Casas
    18/09/2015 Respon

    El millor! El número 1!

  2. Dídac
    18/09/2015 Respon

    Voto el num.1

Deixa un comentari