L’exposició de diorames ha tornat a casa per Nadal. La particularitat, però, és que ho ha fet després de dos anys sense fer-se presents a l’església de Sant Antoni de Pàdua, on un total de tretze diorames elaborats per 24 membres de l’Associació Pessebrista de Tarragona guarneixen la parròquia des del passat dia quatre de desembre, quan es van iniciar les visites els caps de setmana i els festius. A partir d’aquest dijous, la visita estarà oberta cada dia de 12 h a 14 h i de 17 h a 20 h fins al pròxim 8 de gener. A més, el cap de setmana del 14 i el 15 de gener també es podrà visitar l’exposició. Cadascun dels diorames representa una escena o situació del pessebre típic i està elaborat o individualment o per grups d’entre dues i tres persones.

Fa dos anys, l’exposició, anomenada llavors “10×10, deu pessebres per deu diorames”, es va dur a terme al pati Jaume I de l’Ajuntament, que es va adornar amb una desena d’obres. El passat 2021, la mostra es va presentar a l’Antiga Audiència. Des del 2015 fins al 2020, els diorames sempre s’havien exposat a Sant Antoni de Pàdua. Abans d’establir-s’hi, però, es va organitzar durant dotze anys a l’anterior local de l’associació, al carrer de Girona.

Un dels diorames que es pot veure a la mostra

El president de l’Associació Pessebrista de Tarragona, Josep Maria Borrut, comenta que han tornat “expectants de veure com reaccionarà el públic”. La pandèmia ha trencat el ritme i ha modificat alguns costums, però de moment, “la rebuda que està havent-hi és positiva, tot i que hi ha hagut algun cap de setmana de pluja i això s’ha notat”, explica Borrut. Així i tot, l’associació no s’espera recuperar el nivell d’afluència del 2018 i el 2019: “La idea és que la gent es torni a enganxar”, assegura el president.

Encara que s’exposin durant els mesos de desembre i gener, els diorames comencen a gestar-se molt abans: “A principis d’any ja hi ha socis que escullen quina escena representaran”, assegura Gloria García, membre de l’associació. Després de Setmana Santa es realitza un taller per a persones aprenents, i Santa Tecla marca l’inici de la preparació a consciència: “En total, hi destinem unes 120 hores per pessebre; al final, són estonetes que anem tenint, després de sopar, o mentre escoltem música…”, apunta Borrut.

Pessebres o diorames?

“Quan parlem de pessebre ens referim a quelcom on es representen totes les escenes del naixement de Jesús, i quan parlem de diorama ens referim a una caixa tancada que es mira per una finestra. Per tant, pots jugar amb llums i profunditat”, expressa Borrut, que afegeix que “es pot perfectament dur a terme un pessebre com a diorama, tot i que, en el cas de l’exposició de l’associació, s’hi mostren escenes”.

Josep Maria Borrut i Glòria Garcia

Alguns dels diorames s’han preparat al taller de l’associació, mentre que hi ha socis que han optat per portar-lo fet de casa: “Tenim algun membre d’Ascó i fins i tot de València, per la qual cosa, hi ha obres que han arribat a l’exposició en cotxe”, exposa García.

El material més utilitzat actualment és el poliestirè extrudit, a més de l’espuma de poliuretà, que es fa servir per donar forma a les muntanyes. Abans, la base es confeccionava amb suro i guix, “però el poliestirè és un material més senzill de treballar i que ofereix més opcions”, assegura Borrut.

Un pessebre de Playmobil, un diorama inspirat en la plaça dels Carros, figures creades a mà… Existeixen petits detalls a cada obra que la fan única. També per als més petits, ja que se’ls proposa completar una activitat lúdica mentre visiten l’exposició.

Més activitats

A banda de la presentació que es duu a terme a la parròquia, l’Associació Pessebrista, que compta amb un centenar de socis, organitza també l’icònic concurs de pessebres. És el principal motiu pel qual es va crear l’entitat l’any 1928: “Podríem dir que primer va venir la idea de promoure un certamen i, a partir d’aquí, es va muntar l’associació”, explica Borrut. És un concurs que només s’ha deixat de fer en època de la Guerra Civil i l’any 2020.

Tots els diorames estan fets per membres de l’associació

Hi ha un total de quatre categories: la infantil, fins als dotze anys; la familiar, on es poden presentar mostres populars o de caràcter més artístic; la de col·legis i instituts i la d’entitats. Tots els participants de la disciplina infantil reben una medalla. Per altra banda, a tots els concursants se’ls lliura un diploma i als tres primers classificats se’ls obsequia amb un trofeu.

La dinàmica ha canviat lleugerament des que va irrompre la pandèmia. Abans, el jurat, designat per la junta directiva de l’associació tombava casa per casa de cada participant per establir el seu veredicte final. Tanmateix, ara s’han d’enviar un màxim de cinc fotografies del pessebre, amb la possibilitat d’adjuntar-hi una gravació: “Amb el coronavirus ens vam trobar que no ens podíem arriscar a passejar-nos per les cases, vam optar per aquesta via i, de moment, la mantindrem”, afirma el president. S’avaluen set aspectes: primer terme, paisatge, cel, perspectiva, llum, color i composició.

A més, també s’ha encetat la campanya Comparteix el teu pessebre, que es va idear l’any 2020 davant la impossibilitat de dur a terme el concurs. L’any 2021 va tenir continuïtat i enguany es torna a dur a terme. En aquest cas sense competir, les persones que vulguin participar han d’enviar fotografies de l’obra perquè l’associació en faci difusió a través dels seus canals: “Abans hi havia més tradició de compartir els pessebres; famílies senyorials com els Canals o els Castellarnau competien”, destaca Borrut.

A banda dels diorames exposats a la parròquia, com és tradició, ja es pot visitar el pessebre del Mercat Central i, si tot va segons les previsions, el pròxim divendres es podrà gaudir del de la Catedral. A la seu de l’entitat, al barri del Serrallo, també s’hi exposa un fragment d’un soci, així com al despatx de l’Alcaldia.

Text i imatges: Joel Medina