Ramon Grau (Tarragona, 1970) es va inscriure com a voluntari de Creu Roja l’any 1983 i, des d’aleshores, no s’ha desvinculat mai de l’entitat. En les darreres setmanes, arran de la declaració de l’estat d’alarma, els esforços d’aquest col·lectiu, que actualment presideix tant a la ciutat com a la demarcació, s’han centrat a atendre les necessitats sobrevingudes de les persones socialment més vulnerables.

Aquests dies han assumit una activitat frenètica. Entre les mesures que han portat a terme, destaca la gestió, a petició de l’Ajuntament de Tarragona, de l’alberg que s’ha instal·lat al pavelló del Serrallo per tal d’atendre, en aquesta situació d’emergència, fins a una cinquantena de persones sense llar. “Hem de dir que està funcionant molt bé i que s’hi treballa amb totes les garanties sanitàries”, afirma Grau, qui també recorda que durant la resta de l’any Creu Roja ja fa un seguiment, durant dos dies a la setmana, del sensellarisme a la ciutat.

Des de l’entitat també s’encarreguen del servei de teleassistència a persones que disposen d’algun grau de dependència, sobretot gent gran, a les quals es fan arribar medicaments i aliments bàsics. Fins al moment, ja s’han efectuat, en aquest àmbit, més de 2.500 actuacions a la demarcació. “Hem focalitzat la nostra implicació en la crisi actual, i per aquest motiu també hem posat a disposició quatre ambulàncies per a les diferents regions sanitàries del territori, que ja estan preparades per si cal un cop de mà en el trasllat hospitalari”, explica Grau.

Tot i treballar constantment en les solucions per al dia a dia, el president de Creu Roja a Tarragona també es mostra preocupat pel rumb de la societat una vegada se superi la situació de pandèmia. “No puc deixar de pensar en els efectes socials i econòmics que tindrà tot això que estem vivint. Des de l’entitat ja hem començat a rebre demandes de gent que fins ara no havia necessitat mai d’un suport com el nostre”, manifesta.

Grau guarda esperances en la resposta ciutadana, veient la reacció cívica d’una part important de la població. “Normalment, a les ciutats, a penes ens mirem i ens saludem, entre els veïns del nostre entorn més pròxim. Aquests dies, en canvi, hi he pogut veure molts actes de solidaritat. Tota aquesta sensibilitat demostra que la societat, en els moments durs, es manté viva, i que no s’ha perdut el sentit de col·laborar”.

“La nostra gent està molt implicada, i tothom hi té cabuda”, afirma Grau. A la ciutat, Creu Roja compta amb una setantena, aproximadament, de voluntaris a peu de carrer. Darrerament, a causa de la Covid-19, han notat, a més a més, un repunt de les ganes d’ajudar i participar. Sense anar més lluny, posa com a exemple el cas d’un grup d’estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que s’han afegit voluntàriament a l’equip de comunicació de l’entitat.

És per aquest motiu que Grau aprofita l’avinentesa per agrair a tot el personal tècnic i voluntari de Creu Roja el seu compromís, en aquestes jornades difícils. “Aquesta força de la gent ens encoratja molt”, conclou.

Text: Enric Garcia Jardí

Fotografies: Cedides