La venda de llibres s’ha vist afectada per les diverses crisis econòmiques i també per les noves tecnologies. Però encara hi ha gent que creu en la lectura amb el format clàssic, tot girant amb la idea de donar un segon ús als exemplars i allargant-los la vida. És el cas de la llibreria lowcost Re-Read, ubicada a l’avinguda de Ramón y Cajal, número 42. Amb una aposta de disseny i modernitat en el seu interior, l’establiment ofereix la possibilitat d’adquirir llibres de segona mà de tota mena a preus molt assequibles.

Un volum té un cost de tres euros, dos es poden adquirir per cinc euros i cinc llibres valen deu euros. Uns preus atractius amb l’objectiu de dinamitzar la venda i que sigui atractiva. “És molt llaminer”, detalla Pere Galcerán, copropietari de Re-Read a Tarragona. A més, explica que existeix una tipologia de clients molt àmplia que realment els ha sorprès. Galcerán defineix la llibreria com a “popular, amb les portes sempre obertes”. Expressa que sempre hi ha un llibre per a tothom i afegeix que, des que van obrir el 2015, “he vist com es trencaven els estigmes sobre la lectura”.

Passió per la segona mà

Re-Read va obrir a la ciutat per la passió del Pere Galcerán i el Sergi Navarro, el seu soci, per les botigues de segona mà, vinculades a la reutilització i la sostenibilitat, i la lectura. “Després de la crisi de 2008 tocava reinventar-se i la marca encaixava amb la nostra idea”, detalla Galcerán. En aquest sentit, vol deixar molt clar que l’establiment “no és sinònim de llibres vells plens de pols”, sinó que és una llibreria més on destaca “l’ordre, el color blanc i una estètica moderna”.

A l’establiment de Tarragona disposen de milers d’exemplars d’infinitat de temàtiques. Com aconsegueixen aquestes obres? El principal estoc l’adquireixen “anant a buidar pisos, ja sigui per trasllats, canvis d’habitatge o defuncions, per exemple”. A partir de 150 llibres es desplacen al domicili per emportar-se’ls. També hi ha molta gent que els duu a la botiga. Cada volum es paga a 20 cèntims i han d’estar en bon estat. També miren que no siguin obsolets, com, tal com exemplifica el Pere, les enciclopèdies. En canvi, però, sí que s’hi poden trobar col·leccions d’art romànic o història natural, que “no passen mai de moda”.

A més, tenen lectors amb un perfil concret “que devoren novel·les i un cop l’han llegida ens la porta perquè no la vol retenir a casa”. En resum, un peix que es mossega la cua. El compra a Re-Read i posteriorment el retorna per adquirir-ne un altre amb el descompte de 20 cèntims.

El llibre, un objecte per compartir

A Re-Read existeix un model de consum responsable i sostenible. Pere Galcerán, com assidu lector, considera que a vegades “no tinc per què comprar-me llibres nous quan puc llegir autèntiques joies dels darrers trenta anys”. “No perquè una obra sigui nova serà millor”, diu amb rotunditat. Així mateix, també destaca el fet d’allargar la vida útil dels llibres i donar-los una nova sortida. Pel propietari de la llibreria, és un “objecte per compartir” i destacada que, a vegades, “fa molta gràcia trobar-se dedicatòries i anotacions”. “Quina sort, penses, que hagi passat per tantes mans”, rebla orgullós. Per a Galcerán, un llibre podria ser un dels elements que passa per més mans al món.

El Pere considera que la publicació i impressió de llibres “a dolls” durant les dècades dels setanta, vuitanta i noranta va ser “una despesa de diners i paper en publicacions en ocasions absurdes i insostenible”. Argumenta que, en molts casos, eren publicacions “per col·locar al menjador i que s’omplissin de pols”. És el cas dels volums que regalaven en entitats bancàries, per exemple. “Alguns ens els quedem, però tampoc massa”, explica Galcerán, qui admet que a voltes s’han desplaçat fins a indrets de gestió de residus.

El Pere parla de la bona acollida que ha rebut la llibreria des del seu inici. “Estàvem segurs que seria així, perquè hi creiem”, expressa. El soci de Re-Read parla de la forma positiva amb què la població de Tarragona s’hi va identificar i la “diversió” que comporta triar i remenar llibres i comprar-los per dos euros. Galcerà referma que és complicat dir quina tipologia de publicacions té més sortida, ja que no és una llibreria convencional. Tot i això, creu que la secció de narrativa, en concret les novel·les policíaques i del tipus best seller, és el que té més bona acollida. “Com que no tenim el darrer Premi Planeta es ven una mica de tot”, expressa. Així, pot ocórrer que la gent entri a la botiga cercant un llibre i “surti havent-ne adquirit cinc obres publicades fa trenta anys”.

La gent llegeix més, o menys?

“Penso que la gent llegeix més”, diu el propietari de Re-Read. Com a persona molt vinculada al sector, percep com en els últims deu anys hi ha més gent que s’ha aficionat a la lectura, així com “molta gent jove enganxada a novel·les d’autors actuals, llegint Harry Potter o nens petits amb Geronimo Stilton”.

La lectura no té edat. Ho referma el Pere tot detallant que els nens d’avui en dia tenen encara passió pels llibres i busquen títols i autors. “Quan siguin grans i vagin a una botiga de Re-Read, veuran el que tenien quan ells eren petits, i això és preciós”, conclou. 

Aquest article s’emmarca en una secció mensual, promoguda per la Conselleria de Comerç, amb l’objectiu de prioritzar la sostenibilitat i la protecció del medi ambient. Periòdicament es publicaran al blog de l’Ajuntament de Tarragona articles sobre aquells comerços de Tarragona que centren la seva oferta, o bona part d’aquesta, en solucions que persegueixen un consum més sostenible i responsable. La no presència d’envasos o la seva reutilització, emprar productes quasi o totalment naturals, els productes de segona mà, la proximitat envers l’origen de producció o altres aspectes com el slow food o la slow fashion seran alguns dels criteris que marcaran el fil argumental de les entrevistes que s’aniran realitzant. Qualsevol negoci de la ciutat alineat amb el model d’economia circular, el consum responsable i/o el respecte cap al medi ambient poden aparèixer a aquesta secció, posant-se en contacte amb la Conselleria. 

Text: Josep Gallofré

Imatges: Re-Read Tarragona