La Luisa Márquez no ha volgut abandonar les seves arrels. Andalusa de naixement i tarragonina d’adopció, es podria dir, en certa manera, que és la ‘degana’ del flamenc a la ciutat. Ella és la presidenta de l’Associación Cultural y Folkórica Andaluza (ACFA) i ha treballat de forma incansable al llarg dels anys per mostrar les seves arrels i de tots aquells que fa un bon grapat d’anys van haver de fer les maletes des de la seva estimada Andalusia cap a Catalunya.

La Luisa va abandonar la seva terra a la cerca d’una vida millor, però va emportar-se un bocí d’aquesta. Forma part del seu estil de vida, de la seva identitat.

Humil i agraïda per tot el que li ha aportat Tarragona, l’entitat que representa intenta participar en les diverses activitats que es realitzen al llarg de l’any al voltant del flamenc. En són un exemple la seva implicació, des de fa anys, en les festes del Rocío, la Fira d’abril o en l’acte Flamenc al carrer, que es farà el pròxim 18 de març, en el marc del Festival Tarragona Sona Flamenc.

Així, doncs, l’Asociación Cultural y Folklórica Andaluza portarà un any més les arrels culturals del sud als carrers de la ciutat.  Uniran forces amb altres entitats, com Alma Flamenca o l’Asociación Cultural Amigos d’Andalucía, per tal d’organitzar gairebé una hora de balls espanyols. L’aposta compta amb diferents professionals i docents com Meritxell Puvill, David Cano o Adelaida Guerrero, els quals han preparat una coreografia multitudinària per a apropar el flamenc als tarragonins.

El flamenc torna als carrers

Per a Luisa Márquez, el fet de poder tornar a ballar al carrer és una nova oportunitat per donar a conèixer el flamenc. Intenta mostrar-ho des que va aterrar a Tarragona ara fa gairebé 60 anys. “La dansa sempre ha format part de la meva vida”, assegura la presidenta de l’ACFA.

Amb Flamenc al carrer volen apropar el flamenc a la ciutadania, aprofitant que cada cop hi ha un major interès per part dels joves. “Abans semblava que era cosa de gent gran, el flamenc, però ara sembla que s’està expandint i normalitzant anar a veure espectacles de dansa espanyola”, argumenta Márquez.

La Luisa vol trencar tòpics. Amb les seves paraules pretén deixar clar que el flamenc no té només una vinculació exclusiva amb els andalusos. Márquez assegura que “no és una forma d’expressió d’un territori, és una cultura, un sentiment de qualsevol persona, independentment d’on hagis nascut”.

Un local ple d’història

El local de l’Asociación Cultural i Folklórica Andaluza es troba a la Part Baixa de la ciutat, al carrer de Sant Josep. En una zona aparentment tranquil·la durant el matí, Luisa Márquez assegura que l’espai es transforma quan hi organitzen activitats.

L’edifici és d’una única planta, d’estil andalús. Es compon de dues grans sales principals. La primera és un menjador amb una barra de bar, ornamentada amb patrons geomètrics de procedència àrab. La segona, més amagada, conté un escenari per a actuacions.

Per a Márquez, el local representa “un trosset d’Andalusia”. “Ens agrada que la gent vingui i que segueixi vivint com al lloc d’on van marxar”, comenta emocionada. La presidenta de l’ACFA destaca la facilitat d’unir Catalunya i la seva terra natal. Així, ha trobat en el local i l’entitat un petit espai on trobar-se amb amics, família i veïns. D’aquesta forma, la Luisa veu essencial “no posar-se etiquetes de manera que tothom qui trepitja el local és benvingut”.

Les exposicions, un altre dels eixos centrals de l’associació

El treball de la Luisa i de l’associació és incansable. Un dels altres eixos centrals són les exposicions que fan al local. La de l’any passat, anomenada “Mi tierra mi gente”, va recollir fotografies de diferents famílies oriündes, recuperant l’estil de vida i tradicions dels seus pobles. Enguany volen homenatjar tots els socis amb una exposició dels membres més destacats.

L’ACFA té les portes obertes per a tothom. Des de famílies amb pares o avis emigrants d’Andalusia, fins a veïns del barri o ciutadans de Tarragona. A Márquez se li il·luminen els ulls quan parla de l’esperit familiar de l’associació. “Aquí hi ha a nets de la gent que inicialment va fundar-ho tot, és increïble”, relata.  

La Luisa viu pel flamenc i per Tarragona. No s’atura. Només amb l’objectiu de fomentar la dansa espanyola a la ciutat. En aquest sentit, un altre dels plats forts en els quals participa és la Fira d’abril. Tot i celebrar-se a Bonavista, organitzen una trobada en el seu local en un d’aquells dies on, segons Márquez, “s’omple a més no poder”. El Carnestoltes, la Setmana Santa, o les festes del Rocío, entre moltes d’altres, són algunes de les festivitats que l’entitat no es vol perdre. Actes tradicionals o d’altres de més distesos. És indiferent. Tot plegat amb un nexe en comú: la cultura andalusa.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Luisa Marquez i Josep Gallofré