Alejandro Ayxendri (Tarragona, 1951) no tenia encara 10 anys quan va començar a estudiar a l’Escola d’Art de Tarragona. Allí va aprendre dibuix i amb 14 anys va entrar a treballar a l’agència publicitària GEAT, que tenia la seu al carrer Fortuny, on ajudava a fer rètols, decorats…

Després de més de 15 anys treballant per l’agència, Ayxendri va iniciar la seva trajectòria laboral a la Brigada Municipal, on va treballar fins a la seva jubilació, fa uns cinc anys, pintant els cartells de fusta que es penjaven a la Rambla Nova, murals per exposicions, decorats pels pessebres de la ciutat.. Tot allò que li demanaven i que requeria una traça exquisida amb el pinzell.

Ara bé, a Tarragona a l’Alejandro Ayxendri també se’l coneix per l’extensa amistat que manté amb Ses Majestats els Reis d’Orient. Des de fa 54 anys, forma part de la Comissió de la Cavalcada. Des de l’agència publicitària se n’encarregava d’ajudar amb les carrosses que havien de portar a Ses Majestats per la ciutat i no se n’ha desvinculat mai.

I és que, des del seu lloc de feina a la Brigada, durant més de 30 anys ha ajudat a reparar carrosses, a restaurar elements, com ara els camells, i també se n’ha encarregat, i encara ho fa, de tenir a punt tot el vestuari dels pastorets que acompanyaran als Reis Mags el vespre del 5 de gener.

A principis de novembre comencen a treballar perquè tot estigui a punt pel dia 5. Es revisa si les carrosses tenen algun desperfecte de l’any anterior, es repassa la roba, i un cop passada la Cavalcada ho protegim tot perquè no pateixi cap desperfecte durant l’any”, explica Ayxendri que, ara per ara, tot i estar jubilat de la feina, sembla no tenir intenció de jubilar-se de la Comissió de la Cavalcada.

Ayxendri recorda com, anys enrere, les carrosses eren autobusos reaprofitats. “Els hi tallàvem el sostre i se’ls hi posava una plataforma. Actualment, les carrosses són molt més segures i ens ajuda molta gent col·laborant perquè a la Cavalcada tot surti perfecte”, explica Alejandro Ayxendri.

Després d’haver gaudit de la Cavalcada des de dins durant tants anys, Ayxendri assegura que, per a ell, el millor lloc per veure-la és el carrer Unió. “Hi ha moltíssima gent a tot arreu, els petits esperen a Ses Majestats amb molta il·lusió, però des del carrer Unió es pot veure de lluny com va pujant tota la comitiva i, per a mi, és una imatge preciosa”, recomana.

La Calvalcada de Ses Majestats d’aquest diumenge dia 5 començarà a les 19 hores des del carrer Reial. Recorrerà Apodaca, Mitja Lluna, Unió, Rambla Nova, Sant Agustí, Portalet, fins arribar a la plaça de la Font, on l’alcalde els hi lliurarà les claus de la ciutat (20.30 hores, aproximadament).

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides