Carles Salvadó Baches (Tarragona, 1980) és un dels coordinadors dels Portants de l’Aigua de Tarragona i membre de la Confraria de Sant Magí.

Cuiner de professió, va cursar els seus estudis a l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils. Ha treballat en diversos restaurant de Catalunya que compten amb alguna estrella Michelin, va ser 10 anys cap de cuina de l’Hotel Imperial Tarraco i, actualment, és el cap de cuina de la Xarxa Social i Sanitària Santa Tecla.

També és membre actiu dels Diables Voramar-Víbria de Tarragona, col·laborador de les visites teatralitzades d’Argos Tarragona i portant del pas l’Oració a l’Hort de l’Associació La Salle Tarragona.

Foto: Cedida

Què són els Portants de l’Aigua de Tarragona?

Som un col·lectiu de famílies que pertanyem a la Confraria de Sant Magí. La nostra principal fita anual és la d’anar a les Fonts de Sant Magí de la Brufaganya, recollir l’aigua i baixar-la a Tarragona per a tots els tarragonins i visitants. A banda d’aquest servei a la ciutat, els Portants organitzem altres actes al llarg de l’any com la ruta guiada per racons Maginians de la ciutat, el vermut amb els grallers i timbalers dels Xiquets de Tarragona, entre altres, que busquen promoure els vincles entre les famílies portants.

Qualsevol pot ser membre dels Portants de l’Aigua?

És indispensable ser membre de la Confraria de Sant Magí de Tarragona. Amb això i les ganes de compartir els valors per la tradició, la festa, la cultura i la fe, es pot esdevenir Portant de l’Aigua. No obstant això, hem de ser conscients que som un col·lectiu amb un nombre limitat de persones, que no pot créixer de forma desmesurada.

Que diferencia la Confraria de Sant Magí dels Portants de l’Aigua?

Els Portants de l’Aigua som una secció de la Confraria de Sant Magí de Tarragona. La Confraria organitza els seus actes tradicionals com, per exemple, l’Aplec de la Rosa a Sant Magí Lluny, les nits musicals a la Brufaganya, la col·locació del tendal al Portal del Carro, la Processó de Sant Magí… D’altra banda, l’organització de la Baixada de l’Aigua i la seva arribada a Tarragona va a càrrec dels Portants.

Aquest darrer any hi ha hagut un relleu generacional al capdavant de l’entitat. Quin és el vostre objectiu?

Sí, després de 3 anys de comptar amb la saviesa del Carles Baches com a coordinador de la Baixada podem dir orgullosos que els “joves” ja estem preparats per agafar les regnes dels Portants de l’Aigua, això sí, sempre amb el consell dels “savis”. No perseguim cap altre objectiu que seguir baixant l’Aigua de Sant Magí a la ciutat, però per les nostres edats i perfils promovem i potenciem aquesta tradició a través de les xarxes socials, de visites guiades, amb la producció de la samarreta de les festes, celebracions de vermuts musicals, d’entre d’altres.

Com us prepareu per poder fer la Baixada de l’aigua sense entrebancs? És una logística prou complexa… Durant 3 dies 8 cavalls i 90 persones, entre Portants, carreters de la societat Sant Antoni de Valls, companys d’EMATSA, Protecció Civil i Mossos d’Esquadra, recorrem 66 km, dinem, sopem i dormim fora de l’entorn habitual.

Mesos abans de la Baixada contactem amb els ajuntaments per coordinar el nostre pas pels termes municipals. Per sort comptem amb l’experiència d’altres edicions i les ganes de col·laborar de tots els implicats, fet indispensable per assegurar-nos una bona Baixada.

Si algú vol veure els Portants en algun moment de la Baixada, on pot anar?

La Baixada comença el dia 17 a les set del matí. Esmorzem en un trencall de la carretera just passat Santa Perpetua, seguim per Querol, el Pont d’Armentera i ens aturem a dinar a l’albereda de Santes Creus, on aprofitem per refrescar els cavalls. Després, sense cap més parada, ens dirigim a Bràfim, on sopem a la fresca i dormim a l’Ermita del Loreto.

L’endemà també arrenquem a les set del matí. Fem un cafetó a Nulles, esmorzem a l’Argilaga, seguim fins a Pallaresos i, cap al migdia, arribem als dipòsits d’EMATSA, on oficialment s’acaba la Baixada. En allà és on els ferradors ferren els cavalls amb les soles de goma i la Brigada guarneix els carros que faran l’entrada a Tarragona.

Foto: Oskar PC

Hi ha algun moment de la Baixada que sigui especialment dur o complicat?

El més dur és la calor que patim durant el dia i els 66 km que han de suportar les nostres cames.

Quin és el moment més emotiu o especial de la Baixada?

Per mi n’hi ha dos: la Missa que fem dins de les Fonts la tarda del 16 d’agost i, el segon, l’entrada al Portal del Carro envoltats de l’alegria i emoció de tots els tarragonins amb la certesa d’haver fet bé la feina que, amb tant d’esforç, hem organitzat.

Text: Carles Salvadó
Fotografia de portada: Manel R. Granell