Si sou seguidors de les activitats culturals de Tarragona, probablement l’haureu vist actuar al Festival Dixieland. Nascut a Tarragona, amb trenta-tres anys d’edat, és coordinador i entrenador d’actors a Portaventura, on també fa d’actor. D’altra banda, fa bolos amb altres companyies, com la Small River Prison Band, per a la qual ha fet de guionista i de director del seu espectacle.

Estem parlant d’un tarragoní molt popular, l’Héctor de la Salud, que, des de fa uns anys, s’ha aficionat també a la fotografia, sobretot per parlar de viatges i de la cultura que li agrada. Ell és el Fotògraf Convidat del mes de juny. Voleu saber de què ens parlarà amb la seva sèrie a Instagram? Avui el coneixem una mica més en aquesta entrevista.

Què fas en les teves hores lliures?
M’agrada anar a veure festes i espectacles. Això em fa mantenir viva la ment per crear altres espectacles i guions. I com que em deixo enredar molt fàcilment, sempre estic liat amb projectes nous.

Ets una persona molt activa culturalment. Explica’ns de quina manera estàs implicat en la cultura de Tarragona.

Estic vinculat al Ball de Diables de Tarragona des de l’any 1998, del qual vaig ser cap de Colla els anys 2001 i 2002. L’any 1999 vaig entrar a la Colla la Bóta i en sóc el seu director artístic des de l’any 2010. Professionalment, he participat, com a tècnic de festes, en  l’organització de festes i esdeveniments de Tarragona: Santa Tecla, Tarraco Viva, Carnaval… La meva experiència a les entitats m’ha ajudat molt en aquest sentit, juntament amb l’experiència professional de regidor d’espectacles a Portaventura.

Foto: Héctor de la Salud

Foto: Héctor de la Salud


Creus que Tarragona és una ciutat dinàmica en aquest sentit?

Hi ha un teixit social i associatiu molt implicat a organitzar activitats durant l’any, i, gràcies a això, els esdeveniments culturals de la ciutat tenen molt d’èxit i bona nota. És gràcies a la empenta dels tarragonins que hi ha tanta activitat cultural! De totes maneres, crec que el sud de Catalunya surt mal parat pel que fa a ajudes de les administracions en general.

Quines recomanacions sobre la ciutat faries a una persona que ens visités?
El conjunt arqueològic de la ciutat, Patrimoni de la Humanitat, és de visita obligada per veure la importància històrica de Tarragona. Visita obligada la Part Alta, i si és a l’estiu, podem treure pit de les nostres platges i climatologia. A banda, aconsellaria anar pel Camí de Ronda, bosc de la Marquesa, el passeig del Far… Qualsevol indret de Tarragona és bonic, però hi ha tants racons per veure que fins i tot els tarragonins no els hem vist tots.

El teatre és una de les teves passions. Des de quan t’hi dediques?
L’any 2000 vaig entrar a la secció d’espectacles de Portaventura; m’agradava el que feien els actors que treballaven allà. I com a Tarragona no hi havia (ni hi ha) cap centre de formació d’arts escèniques, i per no deixar de treballar, vaig fer la meva formació a Barcelona, amb diversos cursos i professors: els Clowns Jango Edwars, Àlex Navarro, Loco Brusca; lluita escènica amb la Cia. Drakònia de Girona, entre altres. Vaig estudiar, del teatre, realment les disciplines que més m’agradaven. L’any 2005 vaig començar a treballar d’actor fins a l’actualitat.

En el teu cas el teatre és una professió amb un cert risc… Explica’ns per què.
Des de l’any 2010 estic treballant a l’espectacle d’especialistes de Portaventura Bang Bang West (actualment Old Wild West) i al Temple del Foc, fent caigudes des d’alçada i efectes especials. Adrenalina pura! Per sort, mai m’he fet res greu (toco fusta).

Has representat molts personatges al llarg de la teva carrera. Quins han estat els que més t’agrada o t’ha agradat representar? Per què?
Intento no guardar cap personatge a la cartera, i quan puc els torno a treure. Suposo que els personatges que vaig fer treballant al Japó, per l’experiència i disciplina que em va aportar la seva preparació, són dels meus preferits. També m’agrada molt el guàrdia civil que interpreto al Sèquit de Dol de Carnaval, em permet una llibertat d’improvisació barroera que m’encanta.

Foto: Héctor de la Salud

Foto: Héctor de la Salud

Què és el que més t’agrada de la teva professió?
Actuar és una adrenalina diària; transmetre emocions diferents a la gent fa que sigui més que un treball, una manera de viure. Em costa imaginar-me viure allunyat dels escenaris.

La fotografia és una de les altres passions que tens? Des de quan fas fotografia?
Em vaig comprar la meva primera càmera rèflex al Japó l’any 2008, per tal de provar, i em va enganxar. Després vaig conèixer Instagram durant una Santa Tecla i vaig anar penjant fotos diàriament fins ara. Vaig complementant l’experiència fotogràfica autodidacta amb cursos, i he comprovat que la fotografia, com el teatre, és un art del qual sempre pots aprendre més i més, sense un final.

Com definiries el teu estil fotogràfic? Quins temes acostumes a tractar-hi?
Fotografies paisatgístiques-culturals. Penjo fotos de viatges, llocs visitats i cultura popular bàsicament.

Vas entrar a Instagram i, en poc temps, vas aconseguir milers de seguidors a la xarxa. Quin és el teu “secret”?
La dedicació. Entrar a mirar hashtags que m’interessen i ficar likes i comentaris a les fotos que m’agraden (no oblidem que, a banda d’una galeria de fotos, és una xarxa social) Això desperta l’interès dels usuaris per la teva galeria i vas fent. He arribat a invertir de 4 a 6 hores a la aplicació. Ara, per falta de temps, he reduït molt la dedicació i això afecta molt al rendiment del perfil.

Què té Instagram de bo i de no tan bo?
Instagram et permet veure fotografies de tot tipus i això és un eina d’aprenentatge brutal. Per contra, tens el perill de caure en tòpics fotogràfics dels usuaris i acabar fent un estil que no t’identifica.

Recomana’ns cinc perfils de la xarxa que no ens podem perdre.
Us recomano en @davidantoja, que fa fotografies submarines espectaculars; @gettyphotography, fotografia de viatges; @cimkedi, fotografia d’art urbà; @kyrenian, fotografies variades, i @nois7, fotografies creatives

A què dedicaràs la teva sèrie com a Fotògraf Convidat?
Faré una sèrie de fotografies dedicades a la meva gran passió: el teatre.

Vols afegir alguna cosa que creguis oportuna de comentar?
Sempre va bé, en qualsevol moment i oportunitat, reivindicar un centre oficial d’estudis d’art a la ciutat (en totes les disciplines possibles). La cultura és la base de la convivència i no es pot comprar, s’ha d’ensenyar. Amb tants anys amb una manca de cultura teatral a la ciutat, s’ha de treballar, i molt, per acostumar la gent a anar a veure espectacles. I entre d’altres factors, un pal a les rodes és aquest 21 % d’IVA, que ens massacra i ens ofega als que intentem viure d’això.

Foto: Marta Richardson

Foto d’Héctor de la Salud: Marta Richardson

Durant tot el mes de juny, us convidem a acompanyar l’Héctor amb les vostres imatges al voltant del teatre; poden ser noves o antigues i només cal que les etiqueteu a Instagram amb #ElFotògrafielTeatre. Cada setmana en destacarem una, que formarà part de l’exposició que farem al desembre sobre El Fotògraf Convidat de 2015.

Moltes gràcies, Héctor, per les teves paraules i les teves imatges!

Entrevista: Rosa Comes
Imatges: Héctor de la Salud