Demostrar que la plàstica va molt més enllà del “pinta y colorea”. Aquest és un dels objectius que es van marcar Eloïsa Valero i Thais Salvat, dues professores d’arts plàstiques de secundària, quan el 2015 van decidir crear un projecte anomenat L’artista va a l’escola.

Impulsat, en aquell moment, en el marc del Teler de Llum, van començar a promoure que els alumnes d’educació primària, secundària i batxillerat tinguessin l’oportunitat de compartir idees i poguessin estar amb contacte directe amb artistes de diferents disciplines.

La idea era, i segueix sent, apropar les aules als llenguatges artístics contemporanis de la mà dels mateixos artistes.

Ara bé, el projecte ha anat evolucionant i, després de moltes creacions fetes a les aules gràcies a les sinergies entre alumnat i artistes, el curs vinent farà un salt fora dels centres educatius.

Premi ‘Estímul’ Baldiri Reixac

Arran de diversos tallers fets en col·laboració amb els artistes Nani Blasco i Joan Rioné, van veure que l’art i la plàstica també podien servir per ajudar a resoldre conflictes socials. Així, doncs, a partir del setembre, l’Escola Ponent i l’Institut Torreforta començaran a treballar aquest projecte que busca acabar implicant a tota la comunitat.

Curs de formació de mestres i professorat amb Joan Rioné.

Eloïsa Valero explica que la idea és que “els artistes hauran d’adaptar-se a les temàtiques que vulguin treballar els alumnes, ja que el que volem és que a través de l’art abordin problemàtiques com ara el bullying o l’educació emocional, molt present a primària, però gairebé residual a secundària”.

És per aquest motiu que, recentment, han rebut el Premi ‘Estímul’ Baldiri Reixac, cosa que els permetrà desenvolupar la idea en aquests dos centres de Torreforta.

Comptaran amb la complicitat del creador audiovisual Nani Blasco i de l’impulsor en arts escèniques Joan Rioné. “A través de la fotografia amb el Nani o de les titelles amb en Joan, per exemple, començarem treballant dins de l’escola per acabar traient l’art als carrers de Torreforta amb l’objectiu que tothom s’hi impliqui”, explica Valero.

Altres creadors que fins ara han participat en la iniciativa L’artista va a l’escola han estat Béatrice Bizot, Ester Fabregat, Rufino Mesa o Armand, entre molts altres.

Text: Laia Díaz
Fotografies: L’artista va a l’escola