Com cada mes, des de Tarragona Cultura, aprofitant l’efemèride de la celebració dels 150 anys dels Nanos Vells, realitzem una secció dedicada a una d’aquestes figures. La parella de protagonistes que us portem aquest mes són els que encapçalen les dues fileres de Nanos que passegen durant el Seguici popular tarragoní, la parella d’Arlequins.

Els Nanos Vells, en els seus origens, eren portats per menestrals i gent de mar. Com ja hem anat comentant en els anteriors articles, no està gens clar a qui representen i, pel que fa a l’Arlequí i a l’Arlequina, no n’és pas una excepció.

Per a l’historiador Adolf Alegret, autor del seu llibre Tarragona a través del siglo XIX (1924), l’Arlequí és una caricatura de Tià (Sebastià), un sabater de portal al carrer de la Destral, company de Bernat Verderol, l’artífex d’aquest conjunt festiu. En canvi, a l’Arlequina se l’adjudica el rol de Flocs, una peixatera. D’altra banda, l’escriptor i historiador Joan Salvat i Bové, relaciona aquesta representació amb caricatures lliures.

La seva vestimenta és de peces triangulars i colorides. Porten un barret amb el mateix estampat que el vestit i un ventall cadascú.

Voleu saber-ne més sobre la història dels Nanos Vells de la ciutat? Us animem a recuperar les entrades anteriors sobre el Nano Capità i el Marquès i la Marquesa.

Text i imatges: Laia Marín

Fonts:

> Web Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona
> Casa de la Festa
> Joan Salvat i Bové al llibre Los gigantes y enanos de Tarragona (1951)