Des de l’any 2006, l’IPHES, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, es dedica a realitzar programes de recerca científica des de les Ciències de la Terra i de la Vida i a promoure’n la socialització. Això vol dir que aquesta entitat de referència en el món científic ha esmerçat, des de sempre, molts esforços per explicar els resultats a què va arribant, amb la voluntat de fer que un públic molt general entengui i gaudeixi de les seves descobertes al voltant de l’evolució de les societats humanes.

Aquest Institut que, sens dubte, ha situat Tarragona en un lloc rellevant dins del mapa científic, és el convidat de la #BlogosferaTGN aquesta setmana. Amb la voluntat constant de la institució de compartir el coneixement que va acumulant, i en representació de l’entitat, la Cinta S. Bellmunt, responsable de comunicació, ens presenta el blog convidat mitjançant un objecte que du darrere una forta càrrega simbòlica…

Aquesta eina de pedra és l’origen i la consolidació de la tecnologia en l’evolució humana; a més inclou la part simbòlica de la que es va trobar a la Sima de los Huesos, que és la primera forma de consciència sobre la mort dels nostres congèneres. L’elaboració d’aquest tipus d’artefactes estan a les arrels del desenvolupament de les noves tecnologies de què gaudim actualment.

I és que els tres espais recomanats per l’IPHES tenen a veure amb l’evolució de Tarragona i amb l’estreta relació que aquesta evolució manté amb la tecnologia. El primer lloc, el Port, veureu que l’han escollit perquè és un eix de comunicació de mercaderies des dels temps dels romans; el segon, la Part Alta, perquè hi conflueixen diverses cultures i identitats, i, el tercer, el complex petroleoquímic, perquè és un exemple molt clar sobre com la revolució cientificotècnica ha transformat el paisatge agrícola del Camp en un espai industrial.

Visiteu el blog de l’IPHES i veureu per què han triat aquests llocs i quines activitats s’hi poden fer!

> Consulteu el mapa de la #BlogosferaTGN aquí.
Visiteu l’entrada aquí.

Text: Rosa Comes
Imatges: Laia Marín – Tarragona Cultura i AEQT

Petroquímica

 

Els bloguers que fins ara han passat per la #BlogosferaTGN han estat:

> Laia Díaz: Històries d’una càmera
> Azahara Palomares: Varmt Igen
> David Oliete
> Rosa Casas: El bloc de la Jaka
> María Sagredo: Tarragona IN
Cultius Culturals
> Emilio Barruz
> Explay.es
> Hola Tarragona
> Carles Marquès: Escenaris de terra
> Adrià Borràs
Antoni Coll
Màrius Domingo: Altacapa
> Rafael López-Monné: Vistes
> Gatekeeper
> 
Cinta S. Bellmunt
> Carles Llop: La bola infinita
> Mercè Samper: El meu raconet
> Emili Samper: La Batcova
> Iris C. Lago: Des bouts des miroir
> David Aresté: Metal Symphony
> Roser Pros-Roca: La conspiració de la cultura
> Darío Cobacho: Polígon Cultural
> Juanjo Fuster: Fototurista
> Laia Marín: La meva finestra